Milebreaker.com
Din kundvagn är tom.
Gå till kassan


Kundtjänst
Erbjudandekod

Simning

Simning är en krävande konditionssport där du tränar många av kroppens muskler samtidigt. Kosttillskott kan vara en bra idé inför långa och intensiva simpass då du som simmare behöver ladda dina energidepåer för att hålla hela passet ut. Simmare har inte alltid möjlighet att fylla på energi under passet och måste vara extra noga med att välja rätt kosttillskott för att prestera på topp länge och använder sig av både protein och kolhydrater för att tillföra extra energi till kroppens muskler. Hos Milebreaker hittar du ett stort utbud av kosttillskott som är väl anpassade för simning.

Läs mer om Simning här »
Artikel 1-5 av totalt 5.

Sortera:
Filtrera:

24 x Enervitene gel koffein, 25ml, Citron
-10%
rabatt
Snabb och effektiv påfyllning av kolhydrater i kombination med koffein för ökad pigghet samt fokus.
Nu: 648:-
720:-

Soy-Pro
Ett vegetabiliskt proteinpulver av isolerat sojaprotein. Proteinet bidrar till stimulerad muskeltillväxt och påskyndar musklernas återhämtning efter hårda träningspass.
189:-

Clif Bar, 68 gram
En ekologisk energibar med en mix av kolhydrater, protein och fibrer som förser muskler med energi och jämnar ut blodsockerdalar.
25:-

Intensity, 300g
Bättre uthållighet och mindre mjölksyra
189:-

Fast Hydration, 500ml
En sportdryck som ger dig optimal vätskeupptagningsförmåga under långvarig fysisk träning. Drycken är helt fri från färgämnen och innehåller endast naturliga smakämnen.
18:-
 

... MER OM KOSTTILLSKOTT OCH SIMNING

I och med att triathlon blivit så populärt har också simning fått ett uppsving. Dessutom ingår Vansbrosimmet i en svensk klassiker.

Det är relativt stor skillnad på elitsimning och motionsformen simning, då elitsimning främst arbetar på mycket korta distanser jämför med triathlontävlingar och långlopp som te.x. Vansbrosimmet. Träningsmässigt är det emellertid ganska liten skillnad, då även kortdistanssimmare tränar oerhörda mängder. Båda grupperna kräver kontinuerlig påfyllnad av energi före, under och efter tävling.

Ät rätt när du tränar simning
Att simma handlar om energi och bränsle. Träningspassen kan ske i intervallform eller som distanssimning över längre tid. Under själva loppet, även om det är långt intas i stort sett ingen energi, utan det är på träning som det behövs fyllas på för att orka med hela passet. För lite bränsle före träningspasset och du kommer ta slut snabbt. Fel näring eller för lite näring under träningen kan ge magproblem och markant minska din prestation. För lite eller fel näring efter träningen och du återhämtar dig inte tillräckligt till nästa träningspass.

Är du triathlet och därmed ofta kör dubbelpass, blir det ännu viktigare att fylla på med energi innan, under och efter ditt träningspass. Detta för att bibehålla hög kvalitet även på nästkommande pass.

När du lägger upp din träning, glöm inte bort maten och tänk Före, Under och Efter prestation!

Visste du att:

• En person som väger 70 kg och cyklar i en jämn hastighet på 24 km/h förbrukar ca 700 kcal/h.
• 700 kcal motsvarar ca 7 bananer eller drygt 0.5 kg kokt pasta alternativt ca 2 st energy gel. Vad väljer du att äta under passet?

Före träning - uppladdning
Att få ihop sin kosthållning med träningen handlar om planering. Det är viktigt att du är full med kolhydrater (lagras som glykogen i kroppen) inför de pass som kräver hög intensitet och som pågår längre än 45 minuter. Kolhydrater är en primär energikälla när du tränar. När de tar slut så tvingas kroppen till att använda fett istället. När det sker så tvingas du sänka intensiteten i träningen då det tar längre tid för kroppen att utnyttja fett som bränsle.

När du tränar kring din mjölksyratröskel så är det viktigt att det finns kolhydrater till förfogande. Om det inte gör det så riskerar du att inte klara av dina sista intervaller för att du går in i väggen eftersom det inte finns något bränsle kvar som musklerna snabbt kan utnyttja. 

Se över din kost och var extra noga med planeringen av tidpunkterna för dina måltider. Det är viktigt att man fyller på energidepåerna ordentligt innan träningen men det är för de flesta svårt att cykla i 2 timmar direkt efter en måltid. Prova dig fram och se vilken och hur mycket mat du kan tolerera innan träning. Prova dig även fram för att se hur nära träningen du kan äta. Detta är viktig kunskap om dig själv om du har tävlingsplaner.

Kosttillskott är ofta bra val för att fylla på det sista innan träningen. Titta på produkter med lättsmälta kolhydrater.

För de lugnare passen så klarar man sig i regel ganska bra även om man bara är halvfull på kolhydrater. Det är däremot extra viktigt att fylla på med kolhydrater under träningen vid sådana tillfällen. 

Under träning – prestation
Din kropp kommer att börja använda kolhydrater omgående när du börjar simma. Förbränningen av kolhydrater kommer att fortgå tills de är slut men innan detta sker så går kroppen även över allt mer på fettförbränning. Hur mycket kolhydrater respektive fett som används beror på hur vältränad du är och med vilken intensitet du cyklar.

Redan innan ditt förråd av kolhydrater tar slut så har din prestationsförmåga börjat försämras. Det går att fördröja denna negativa effekt genom att inta kolhydrater under träningspasset. Här är det viktigt att du börjar träna med lättsmälta kolhydrater som gels eller sportdrycker för att sedan vänja magen vid allt större mängder. Då simning ofta sker i intervallform, går det fint att då och då äta eller dricka något kolhydratrikt.

En annan viktig aspekt när du tränar är att tillföra tillräckligt med vätska. När du tränar så förlorar du vatten när du andas, svettas och i metabola processer. Tillsammans med den förlorade vätskan så tappar du även elektrolyter som är mycket viktiga för att bland annat dina muskler ska fungera normalt och inte krampa. Redan vid 2% viktförlust i vätska så försämras din prestationsförmåga avsevärt. Vid träningspass som överstiger 45 minuter så bör du alltid ha med dig en sportdryck.

Det går även att träna kroppen till att bli bättre på att utnyttja kroppsfett som energikälla. Detta kräver ett annorlunda kost-upplägg både före och under träningen. Genom att minska på intaget av kolhydrater och anpassa sin träning så får kroppen inget val än att använda mer fett som bränsle.  Vid sådan träning är det mer värdefullt att dricka mycket och  välja en sportdryck som innehåller elektrolyter, för att på så sätt minska risken för uttorkning och kramper. 

Efter träning - återhämtning
Efter ett hårt träningspass så behöver kroppen återhämta sig. Träningen har orsakat obalans i elektrolytnivåer, vätskenivåer, har gett mikroskador på muskelfibrer, ansamlat slaggprodukter från den ökade ämnesomsättningen, med mera.

Vad du äter här har en stor inverkan på din prestation under nästa träningspass. Ju mer du tränar, desto större inverkan så gör det till vana att använda en eller flera återhämtningsprodukter direkt efter din träning.

Ett kosttillskott är nästan alltid att föredra efter träningen då dessa är anpassade för att så snabbt som möjligt tas upp och ge precis de näringsämnen du behöver efter ditt pass. Dessutom så är de oftast mycket mildare för magen. När man tränar omdirigeras en stor mängd blod från mag- och tarmsystemet till de arbetande musklerna. Under mycket långa lopp så kan även tarmarna ta viss skada vilket gör att lagad mat inte alltid är optimalt direkt efter träningen.

För dig som kanske är ung och satsar i simning, vilket ofta innebär tidigare morgonpass, är det extra viktigt att tänka på kosten så du har strategi för att behålla energibalansen.

Sikta på att få i dig 75-100 gram kolhydrater tillsammans med 10-30 gram protein.

Efter du har tagit din återhämtningsprodukt så bör du dock se till att äta lagad mat för att fortsätta maximera återhämtningen och påfyllnaden inför nästa träningspass.

Efter kortare eller lättare pass så är det inte lika stort krav på återhämtningen. Bars är ofta ett bra val här. En bonus är att de är lätta att ta med sig. 

Ät rätt i simning
För många stundar nu en riktig höjdpunkt, något man sett fram emot och tränat för länge. Det innebär i sin tur också en ny situation med nervositet och press, som kan leda till krånglande mage och tarmar. Det kan orsaka problem både med uppladdningen och under själva loppet. Rekommendationen blir därför att inte ändra alltför mycket på sin vanliga kosthållning och istället försöka göra en ”testuppladdning”, t.ex. på ett mindre motionslopp, för att se hur just du reagerar i skarpt läge. Gör alltså någon form av genrep, där så många faktorer som möjligt ska påminna om ditt huvudmål. Ät och drick som du tänkt före, under, och efter loppet. Testa de produkter som du kommer att cykla med i fickorna, drick samma sportdryck, se vad som går ner i strupen när du är riktigt trött osv. 

Före tävling – uppladdning
För ett längre lopp så bör du göra en kolhydratsladdning. Detta blir extra viktigt för dig som ska genomgöra en Ironman eller en halv Ironman. Det innebär att man maximerar mängden inlagrade kolhydrater i musklerna för att kunna prestera på den egna toppnivån så länge som möjligt. Traditionellt sätt brukar man tala om två sätt att kolhydratsladda. 

Töm kroppen på kolhydrater
Det första sättet innebär att man med hjälp av träning helt tömmer sitt nuvarande förråd av glykogen för att sedan äta en större mängd kolhydrater än normalt i ca 3-5 dagar. Detta leder till att man lagrar in mer kolhydrater än normalt.

Forskning har visat att det inte är nödvändigt att först göra en tömning. Det är möjligt att ”överfylla” sina förråd med kolhydrater ändå.

Det negativa med tömningen är att det kräver ett mycket hårt och långt träningspass för att bli helt tömd. Det kan liknas vid att genomföra ett tävlingslopp. Sedan fyller man på under 3-5 dagar och det är då inte säkert att man är helt återhämtad inför tävlingen. 

Ladda med extra kolhydrater
Det lätta och mindre riskfyllda sättet att kolhydratsladda är att helt enkelt äta mer kolhydrater under 3-5 dagar. Detta fyller på musklerna med glykogen lika bra som om man hade tömt innan.

För att fylla på ordentligt så bör du äta mer kolhydrater till varje måltid. Ett effektivt sätt är även att lägga till ett tillskott med kolhydrater och ta detta utöver den vanliga kosten.

I cykel kan man ofta äta relativt nära inpå starten, inte minst om man är motionär som ska hålla lugnt tempo från start. Det rekommenderas emellertid ändå att man har 2 timmar från den stadiga frukosten till starten om det är möjligt.

Undvik snabba kolhydrater sista timmen innan start, risk för blodsockerfall lagom till starten är stor, vilket både känns obehagligt och försämrar din prestation. 

Under tävling - prestation
Vi ska se till att vara så fulltankade som möjligt. Börja därför äta redan i startfållan! Kroppen kan ta upp cirka 90-100 gram socker/timme med en välplanerad kosthållning. Utnyttja det nu när det är så lätt att äta och dricka på en cykel.  Ät och drick något varje kvart!

Grundregeln är att man först äter mer fast föda (bars), och har en flaska med vatten medan den andra är blandad med sportdryck. Ju längre in i loppet man kommer desto mer övergår man till flytande produkter i form av gel och/eller liquid (gärna med koffein och aminosyror för att ge en extra kick när tröttheten sätter in). Det kan emellertid vara skönt för magen att ha något tuggbart även mot slutet! Pröva dig fram och hitta dina favoriter. Det är minst lika viktigt att hitta sina egna smaker, inte minst de sista viktiga timmarna när man är trött! Vad man klarar av kan också skifta beroende på temperatur. 

Tips!
Blanda mer koncentrerad sportdryck när det är kallt. Du dricker mindre men behöver minst lika mycket socker! Ett tips är dessutom att i värme, förutom att blanda lite lösare, blanda i lite extra salt (natrium) som framförallt  ökar på törsten och dessutom binder vätska och troligtvis även minskar kramprisken! 

Efter tävling – återhämtning
Efter långa och hårda kraftansamlingar gäller det att snabbt få i sig nyttigheter, innan du går på festandet av din stora bedrift. Annars är risken stor att du får bli hemma från jobbet på måndag! Alltså, se till att få i dig någon bra återhämtningsprodukt som består av protein och kolhydrater, precis som efter ett vanligt träningspass, innan du går loss på allahanda onyttigheter som du är väl värd! 

Tips!
• Ät regelbundet
• Underskatta inte ditt energibehov. Som simmare förbränner du en stor mängd energi, extra mycket om det är kallt i vattnet.
• Glöm inte bort att träningspasset bara är en del av helheten.
• Tänk före, under och efter!
• Prova dig fram när det gäller kosttillskotten och hitta dina favoriter. Dom kan ge dig den där extra knuffen du behöver för att bli en bättre simmare.

 Med rätt kostintag före, under och efter din simnträning presterar du bättre på både lång och kort sikt.